Οικοτουρισμός

λίμνη εκβολών ΓαλλικούΗ προσέλευση επισκεπτών για γνωριμία με την περιοχή ήταν μέχρι πρόσφατα πολύ περιορισμένη κυρίως λόγω της άγνοιας των οδών προσπέλασης αλλά και έλλειψης υποδομής για την ξενάγηση των επισκεπτών. Η υπηρεσία αυτή καλυπτόταν περιστασιακά από διάφορες περιβαλλοντικές οργανώσεις όπως τη WWF-Ελλάς.

Η κατασκευή του Κέντρου Πληροφόρησης για το υγροτοπικό σύμπλεγμα «Δέλτα Αλιάκμονα – Λουδία – Αξιού – Γαλλικού και Αλυκών Κίτρους» στη Χαλάστρα από το ΥΠΕΧΩΔΕ (1994) και η λειτουργία και στελέχωσή του, έθεσε τις απαραίτητες βάσεις για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού (οικοτουρισμός, αγροτουρισμός). Στο Κέντρο Πληροφόρησης λειτουργεί έκθεση για τον υγρότοπο. Το κέντρο στελεχώθηκε επίσης με τρεις οικοξεναγούς ενώ παράλληλα υλοποιούνται προγράμματα προσέλκυσης και ξενάγησης επισκεπτών. Ο αριθμός των επισκεπτών στην περιοχή αναμένεται να παρουσιάσει αύξηση.

Πάντως, αν και μια σειρά έργων και ενεργειών εντάσσονται στο πλαίσιο ανάπτυξης των δυνατοτήτων αναψυχής της περιοχής, απουσιάζει ένα συνολικό σχέδιο για την ανάπτυξη αυτής της δραστηριότητας .

oikogiorti 0327